Οργάνωση και λειτουργία του καταργούμενου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων» μέχρι την ενσωμάτωση αυτών στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας

Με την με αριθμ. πρωτ. 57/05-01-2024 απόφασή του ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων έχοντας υπ’ όψιν: 

  1. Τις διατάξεις των άρθρων 27 και 29 του ν.5056/2023 (ΦΕΚ 163/06.10.2023 τεύχος Α’)«Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης οικονομική και διοικητική διαχείριση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ευζωία των ζώων συντροφιάς, κατασκευή και αναβάθμιση λειτουργούντων χερσαίων συνοριακών σταθμών και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών».
  2. Τις διατάξεις του άρθρου 58 του ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/07.06.2010 τεύχος Α’)«Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης».
  3. Τη συστατική πράξη του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων», ΦΕΚ 709Β/6/29-04-2011
  4. Την υπ’ αριθμ.1317/οικ.109105/19-12-2023 (ΑΔΑ: ΨΡΓΧ46ΜΤΛ6-4Μ1) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ μετά την κατάργηση των Ν.Π.Δ.Δ. και των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων (ν. 5056/2023)».
  5. Την υπ’ αριθμ.1271/οικ.102775/28-11-2023 (ΑΔΑ: 60ΗΩ46ΜΤΛ6-ΩΘΤ) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Κατάργηση νομικών προσώπων των ΟΤΑ A΄ βαθμού και μεταφορά οργανικών μονάδων και θέσεων προσωπικού στους δήμους».
  6. Την υπ’ αριθμ. 29/02-01-2024 απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (ΦΕΚ 24Β/03-01-2024)
  7. Τις διατάξεις του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων (ΦΕΚ 2789Β/15-10-2012),όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.
  8. Τις ασκούμενες δραστηριότητες του καταργούμενου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων».
  9. Τις υφιστάμενες οργανικές μονάδες του Δήμου που ασκούν παρεμφερείς/ομοειδείς αρμοδιότητες.
  10. Το γεγονός ότι ο Δήμος μας από 01-01-2024 εκπληρώνει τους σκοπούς των καταργούμενων νομικών προσώπων και εξυπηρετεί τις δραστηριότητες που αυτά ασκούσαν.
  11. Την ανάγκη απρόσκοπτης άσκησης των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων νομικών προσώπων και τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από 01-01-2024.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Α.Ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων εκπληρώνει τους σκοπούς του καταργηθέντος ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων», όπως αναφέρονται στην συστατική του πράξη (ΦΕΚ 709Β/6/29-04-2011).

Β.Οι αρμοδιότητες του καταργηθέντος ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων», όπως αναφέρονται στην συστατική του πράξη (ΦΕΚ 709Β/6/29-04-2011) καιμέχρι τη θέση σε ισχύ του νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, θα ασκούνται ως εξής:

1. Οι κάτωθι αρμοδιότητες Περιβάλλοντος, στις οποίες περιλαμβάνονται, ιδίως:

  • η εκπόνηση τοπικών προγραμμάτων για την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού, αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών.
  • η προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων, η προστασία του εδάφους και των εσωτερικών υδάτων από την αλιεία (λιμνοθάλασσες, λίμνες, ιχθυοτροφεία, ποταμοί) και η καταπολέμηση της ρύπανσης στην περιφέρειά τους.
  • η ίδρυση και λειτουργία δημοτικών εργαστηρίων.
  • η ίδρυση και λειτουργία σφαγείων.
  • η παροχή συνδρομής στην αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία, με κάθε πρόσφορο μέσο που διαθέτουν, για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, ιδίως σε περιοχές που έχουν δασικό χαρακτήρα.
  • η παρακολούθηση του Προγράμματος Καθαρές Ακτές − Καθαρές Θάλασσες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
  • η εκπόνηση και η υλοποίηση προγράμματος προστασίας αγρίων ζώων.
  • η λειτουργία εργαστηρίου για τον έλεγχο της ρύπανσης του δήμου.
  • η διαχείριση μιας ιαματικής πηγής της περιοχής.

και η άσκηση των σχετικών σκοπών και δράσεων του καταργούμενου νομικού προσώπου του Δήμου, όπως αναφέρονται στη συστατική του πράξη (ΦΕΚ 709Β/6/29-04-2011), θα ασκούνται από τις αντίστοιχες καθ’ ύλην αρμόδιες οργανικές μονάδες του Αυτοτελούς Τμήματος Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης − Καθαριότητας και Πρασίνου.

2. Οι κάτωθι αρμοδιότητες Πολιτισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται, ιδίως:

  • η λειτουργία βιβλιοθήκης,
  • η λειτουργία πολιτιστικού και πνευματικού κέντρου,
  • η λειτουργία μουσείου,
  • η λειτουργία πινακοθήκης,
  • η λειτουργία κινηματογράφου και θεάτρου,
  • η διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  • η προστασία μουσείων, μνημείων, σπηλαίων, καθώς και αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων της περιοχής και των εγκαταστάσεων αυτών.
  • η προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  • η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού.
  • η λειτουργία φιλαρμονικής (μπορεί να είναι και στον τομέα της παιδείας),

και η άσκηση των σχετικών σκοπών και δράσεων του καταργούμενου νομικού προσώπου του Δήμου, όπως αναφέρονται στη συστατική του πράξη (ΦΕΚ 709Β/6/29-04-2011), θα ασκούνται από τις αντίστοιχες καθ’ ύλην αρμόδιες οργανικές μονάδες του Αυτοτελούς Γραφείου Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού.

3. Οι κάτωθι αρμοδιότητες Αθλητισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται, ιδίως:

  • η λειτουργία αθλητικού κέντρου,
  • η λειτουργία γυμναστηρίου,
  • η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων
  • η συμμετοχή σε προγράμματα μαζικού αθλητισμού
  • η λειτουργία τμημάτων αθλητισμού και άθλησης

και η άσκηση των σχετικών σκοπών και δράσεων του καταργούμενου νομικού προσώπου του Δήμου, όπως αναφέρονται στη συστατική του πράξη (ΦΕΚ 709Β/6/29-04-2011), θα ασκούνται από τις αντίστοιχες καθ’ ύλην αρμόδιες οργανικές μονάδες του Αυτοτελούς Γραφείου Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού.

Γ.Η κάθε μία οργανική μονάδα του δήμου επεμβαίνει κατά τεκμήριο δικής της αρμοδιότητας, σύμφωνα με τον οικείο ΟΕΥ, στον κύκλο των ανωτέρω αρμοδιοτήτων, σκοπών και δράσεων του καταργηθέντος νομικού προσώπου, όπως περιγράφονται αναλυτικά στο καταστατικό του.

Δ. Υπηρεσίες λειτουργικής υποστήριξης του ανωτέρω καταργηθέντος νομικού προσώπου και των μονομελών και συλλογικών οργάνων αυτού, με οριζόντιες υποστηρικτικές αρμοδιότητες, ομοειδείς με αντίστοιχες αρμοδιότητες του οικείου Δήμου (εκκαθάριση δαπανών, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού), θα ασκούνται - μέχρι τη θέση σε ισχύ του νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας- από τις αντίστοιχες καθ’ ύλην αρμόδιες οργανικές μονάδες του Αυτοτελούς Τμήματος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών.

Η απόφαση αυτή να αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΣΙΑΚΟΣ