Χλωρίδα

ΧΛΩΡΙΔΑ

Οι πλαγιές των Τζουμέρκων παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία από αυτοφυή δάση ελάτης και πεύκης καθώς και μεγάλη ποικιλία από καρποφόρα, αειθαλή ή φυλλοβόλα: Βελανιδιές, κουμαριές, αγριοκερασιές, φουντουκιές, κουτσουπιές, φλαμουριές, πλατάνια και ξηροπλάτανοι. Ποικιλία φυτών όπως το σαλέπι, η άγρια μέντα, το τσάι, η θρούμπη, η ρίγανη, η άγρια ορχιδέα, ο νάρκισσος, ο κόκκινος κρίνος όταν ανθίσουν γεμίζουν με το άρωμά τους και το χρώμα τους την περιοχή.

Τα κύρια στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος είναι τα ορεινά οικοσυστήματα που βρίσκονται στo βορειοδυτικό μέρος του νομού που φιλοξενούν επί το πλείστον δάση κωνοφόρων και δρυών. Κυρίαρχο είδος είναι η κεφαλλονίτικη ελάτη. Επίσης παρατηρούνται μεμονωμένες συστάδες οξιάς ,μαυρόπευκου και βελανιδιάς. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους βοσκότοπους της χώρας. Στον υπόλοιπο νομό αναπτύσσονται φράξος, κέδρος, άρκευθος, χρυσόξυλα ,κισσός, όστρια, σφενδάμι, γάβρος, κ.α.

Η χλωρίδα της περιοχής έχει μελετηθεί ελάχιστα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 500 είδη φυτών. Ξεχωρίζουν οι κρόκοι (Crocus veluchensis), οι βιόλες (Viola), οι ορχιδέες (Ophrys scolopax και Dactyloriza sambucina), τα σπάνια Solenanthus albanicus και Alkanna monneiformis, η καμπανούλα (Campanula rotundifolia), η σαξιφράγκα (Saxifraga scarbica και Saxifraga semprevivum) και τα κυκλάμινα (Cyclamen hederifolium).