Άκρως εποικοδομητική η ενημερωτική εκδήλωση με την ευκαιρία τοποθέτησης σεισμογράφου στο Γυμνάσιο Αγνάντων

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα με θέμα «Όταν η γη μας μιλάει» που διεξήχθη την Παρασκευή 10/03/17 στο Γυμνάσιο Αγνάντων σε συνεργασία με τον Δήμο Κ. Τζουμέρκων, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Κέντρου Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών Νομού Άρτας. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Μαρίνος Γαρνέλης, οι Αντιδήμαρχοι Ευαγγελία Καραγιάννη και Βασίλης Καρύδης καθώς και οι μαθητές και καθηγητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου.

Την ημερίδα προλόγισε ο Διευθυντής του Γυμνασίου Αγνάντων Χρυσόστομος Τσάγκας , ο Δήμαρχος Μαρίνος Γαρνέλης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας Γιάννης Γεωργογιάννης και ο Πρόεδρος Ν. Επιτροπής ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου Ν. Άρτας Βαγγέλης Χρηστάκης. Ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Επιπυραγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας Αντώνιου Θεοχάρη ο οποίος μας εξήγησε τα μέτρα πρόληψης σε περίπτωση σεισμού με ασκήσεις ετοιμότητας αλλά και συμπεριφοράς μετά το πέρας του. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως σε επίπεδο συχνότητας η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά και την έκτη θέση παγκοσμίως στο χάρτη των σεισμογενών περιοχών.

Στη συνέχεια ακολούθησε διάλεξη του Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Γεράσιμου Χουλιάρα, η οποία ήταν άκρως ενδιαφέρουσα κι εποικοδομητική. Με γραφήματα, στατιστικές και εικόνες τα παιδιά μυήθηκαν στον κόσμο των σεισμών, τι είναι τεκτονικές πλάκες, ποιά είναι τα είδη των σεισμών, ποιά είναι τα στρώματα της γης, πώς μετριούνται οι δονήσεις, πώς απεικονίζονται οι ζώνες επικινδυνότητας στο χάρτη.

Ο Δρ Χουλιάρας, ο οποίος έχει καταγωγή από το Ρωμανό Άρτας, εργάζεται στο Αστεροσκοπείο από το 1978 και πραγματοποιεί παρόμοια εκπαιδευτικά προγράμματα Erasmus(τα οποία εφαρμόζονται στην λεκάνη της Μεσογείου) σε όλη την Ελλάδα. Στο τέλος της εκδήλωσης τοποθετήθηκε σεισμογράφος στην αίθουσα Φυσικής του σχολείου ο οποίος συνδέεται με υπολογιστή. Με ειδικό πρόγραμμα το οποίο αναλύει τους σεισμούς παγκοσμίως, τα παιδιά θα μπορούν να εκδίδουν στατιστικές αναφορές και να επικοινωνούν με άλλα σχολεία που έχουν ενταχθεί στη δράση καθώς και να ανταλλάσουν πληροφορίες. Μετά τη λήξη της παρουσίασης ο Δήμος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των συμμετασχόντων σε κατάστημα της περιοχής.