ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΓΑΡΝΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ"

Η ανάπτυξη του ορεινού όγκου απαιτεί υπεράνθρωπες προσπάθειες «Η ανάπτυξη του ορεινού όγκου είναι ψηλά στην ατζέντα του σχεδιασμού, αλλά στην πράξη υπάρχουν διαρκώς μειώσεις πόρων που δυσχεραίνουν την προσπάθειά μας», τόνισε ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης προς την «ΗΧΩ», με αφορμή ένα σύντομο απολογισμό για όσα έγιναν από πλευράς της Δημοτικής Αρχής στον ορεινό Δήμο του νομού το 2015. Ο κ. Μαρίνος Γαρνέλης απαριθμεί έργα που ολοκληρώθηκαν, άλλα που δημοπρατήθηκαν και μια σειρά από έτοιμες – ώριμες μελέτες που έχουν ετοιμαστεί για να... πάρουν σάρκα και οστά μέσα στο διάστημα του ανατέλλοντος έτους, είτε από τακτικούς και εθνικούς πόρους είτε από πιστώσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ). Ωστόσο ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων στέκεται με έμφαση σε μια σειρά από δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ορεινός, δυσπρόσιτος Δήμος με τη μεγάλη γεωγραφική έκταση και την παράλληλη υποστελέχωση. Επιπλέον επισημαίνει την πρωταθλήτρια θέση την οποία κατέχει σε γηρασμένο και μειωμένο πληθυσμό. Αναγνωρίζει την προτεραιότητα που δίνεται μέσα από τους τοπικούς και περιφερειακούς σχεδιασμούς σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όμως τονίζει ότι τελικά επί του πρακτέου λίγα βρίσκουν υλοποίηση. «Έλλειψη πόρων, ανθρώπινου δυναμικού και άλλες δυσκολίες αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου», διαπιστώνει. Συγκεκριμένα ο κ. Μαρίνος Γαρνέλης, στην εκπνοή του 2015, δήλωσε: «Όσοι ενασχολούμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τα κοινά, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πλούσιος προβληματισμός για τις πολιτικές ανάπτυξης του ορεινού μας όγκου. Η ανάπτυξη του ορεινού όγκου κατέχει προνομιακή θέση στην ατζέντα κάθε τοπικού και περιφερειακού σχεδιασμού, αλλά οι αλλεπάλληλες μειώσεις πόρων και κοινοτικών κονδυλίων δυσχεραίνουν την προσπάθειά μας. Ο Δήμος μας κατέχοντας τη θέση αποκλειστικά ορεινής και δυσπρόσιτης περιοχής, με το μεγαλύτερο δείκτη γήρανσης πανελλαδικά, και το μικρότερο δείκτη αντικατάστασης του ενεργού πληθυσμού, τα προβλήματα προς αντιμετώπιση είναι πολλά και μεγάλα. Και πιο πολύ την χειμερινή περίοδο, αν συνυπολογίσει κανείς ότι το ανθρώπινο δυναμικό και ο μηχανικός εξοπλισμός που διαθέτει ο δήμος είναι λιγοστός, σχεδόν ανύπαρκτος.

Με την υποστελέχωση του Δήμου και τα πενιχρά οικονομικά μέσα, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι καταβάλλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, προσπαθώντας οι εκλεγμένοι στο Δήμο να βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους και δίπλα στον πολίτη. Εξετάζουμε με σοβαρότητα όλα τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Βρισκόμαστε κοντά στον άνεργο, στις αδύνατες κοινωνικές ομάδες, στην τρίτη ηλικία, στους μαθητές. Χρέος μας είναι να προτάξουμε στον σχεδιασμό μας τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής του. Με συγκεκριμένο όραμα και ορθό προσανατολισμό βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη, τον οποίο θέλουμε κοντά στην προσπάθειά μας με τις προτάσεις και της παρατηρήσεις του. Ο δήμος αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα που έχουν να κάνουν με βασικές υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο, οι συγκοινωνίες, το διάσπαρτο των οικισμών, τον ελάχιστο ενεργό πληθυσμό με τις ανύπαρκτες ευκαιρίες για εργασία. Προσπαθούμε να εντάξουμε έργα υποδομής δικτύου μέσω χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ. Να βελτιώσουμε τα κατεστραμμένα και τα ανύπαρκτα δίκτυα ύδρευσης, να εξασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής των μαθητών με το να εντάξουμε έργα βελτίωσης των σχολικών μονάδων. Προσπαθούμε να αναδείξουμε και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες αναπτυξιακές προοπτικές και να προκρίνουμε πολιτικές που θα αναδείξουν τα χωριά του δήμου μας. Προσπαθούμε να μην χάνουμε καμιά ευκαιρία ανάπτυξης, κανένα πρόγραμμα, καμία χρηματοδότηση, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκράτηση του ενεργού πληθυσμού στον τόπο μας. Εκτιμώ ότι στην προσπάθεια που καταβάλλουμε κρίνεται επιτακτική η συμβολή της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας, η οποία οφείλει να συνδράμει στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων μέσα από ένα προγραμματισμό ιδίως για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Προκύπτει ως συμπέρασμα ότι μόνο μέσα από συνεργασίες και ένα δίκαιο θεσμικό πλαίσιο, που θα αντιμετωπίζει με ευαισθησία τα καθημερινά προβλήματα, θα δίνονται λύσεις στις τοπικές κοινωνίες. Έργα που δημοπρατήθηκαν και ολοκληρώνονται Δημοπρατήθηκαν και ολοκληρώνονται τα έργα «Αγροτική οδοποιία Γραβιάς – Γραικικού» προϋπολογισμού 269.000,00ευρώ και η «Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Κουκουλίων» προϋπολογισμού 916.083,15 ευρώ, χρηματοδοτούμενα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης δημοπρατήθηκαν έργα προϋπολογισμού 72.000,00 ευρώ από πιστώσεις ΣΑΤΑ. Ολοκλήρωση έργων Ολοκληρώθηκε μια σειρά από μικρά έργα για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε διάφορες τοπικές κοινότητες συνολικού προϋπολογισμού 406.000,00 ευρώ από πιστώσεις ΣΑΤΑ και αντιμετωπίσαμε τα πλημμυρικά φαινόμενα της 1ης Φεβρουαρίου 2015 με διανοίξεις δρόμων από κατολισθήσεις συνολικού κόστους 150.000,00 ευρώ αποκλειστικά με ιδίους πόρους. Έργα προς υλοποίηση Σύντομα θα δημοπρατηθούν τα έργα: «Ενίσχυση και Αποκατάσταση φέρουσας ικανότητας λιθόκτιστων τοίχων πλατείας Βουργαρελίου» προϋπολογισμού 270.000,00 ευρώ και «Αποκατάσταση βατότητας προς Στενό και Κάτω Χώρα Τ.Κ. Μεσούντας» προϋπολογισμού 100.000,00 ευρώ.

Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλισθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου Προς ένταξη έτοιμες μελέτες και έργα Υποβλήθηκαν έργα προς χρηματοδότηση στα πλαίσια του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη Ελλάδας 2007-2013» συνολικού προϋπολογισμού 4.138.000,00 ευρώ, όπως «Βελτίωση βατότητας αγροτικής οδού Αγνάντων – Μακρύκαμπου», «Αγροτική οδοποιία από Σκριπτα έως Ζηλέως», «Αλσύλιο του Αϊ Μάρκου στην κοινότητα Μελισσουργών», «Βελτίωση βατότητας αγροτικής οδού Γουριανών – Χρυσοσπηλιώτισσας», «Μονοπάτια στη γέφυρα Κοφερίτας», «Κατασκευή καλτεριμιών στους Μελισσουργούς», κτλ. Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία και επίτευξη ωριμότητας έργων προς ένταξη και χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 7.237.000,00 ευρώ, που αφορά ως επί το πλείστον έργα αναπλάσεων, αγροτικής οδοποιίας και αποκατάστασης λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης του Δήμου. Ειδικότερα έχουν επικαιροποιηθεί σε επίπεδο υψηλής ωριμότητας τα έργα «Κατασκευή πλακόστρωτων μονοπατιών διασταύρωση Στέκι Νεολαίας έως Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης στην πρώην κοινότητα Καταρράκτη», «Βελτίωση βατότητας αγροτικής οδοποιίας Δ.Ε. Αθαμανίας», «Βελτίωση βατότητας εσωτερικής οδοποιϊας οικισμών Τ.Δ. Βουργαρελίου & Αθαμανίου», «Βελτίωση βατότητας εσωτερικής οδοποιϊας οικισμών Παλαιοκάτουνου – Διστράτου», «Βελτίωση βατότητας οδού Κουκκούλια – Μέγα Αμπέλι της Τ.Κ. Κουκκουλίων», «Διάνοιξη δρόμου από Αγία Παρασκευή προς Δροσιά», «Βελτίωση – αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης πρώην Δήμου Αγνάντων», «Βελτίωση – αναβάθμιση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Δ. Ράμιας πρώην Δήμου Αγνάντων» Σύνταξη μελετών -Αναμένεται η ανάθεση σύνταξης μελετών: -Βιοκλιματικής Αναβάθμισης οικισμού Βουργαρελίου -Βιοκλιματικής Αναβάθμισης οικισμού Αγνάντων -Βιοκλιματικής Αναβάθμισης οικισμού Αθαμανίου -Βιοκλιματικής Αναβάθμισης οικισμού Κάτω Αθαμανίου -Βιοκλιματικής Αναβάθμισης οικισμού Μικροσπηλιάς -Βιοκλιματικής Αναβάθμισης οικισμού Τετρακώμου -Άρση επικινδυνότητας και αποκατάσταση στατικής επάρκειας περιοχής κεντρικής -πλατείας οικισμού Αγνάντων -Μελέτη αποκατάστασης υποδομών υδρομάστευσης Βρυζοκαλάμου -Μελέτη αποκατάστασης υποδομών υδρομάστευσης Μουρτζιάς -Επικαιροποίηση προκαταρκτικής μελέτης δικτύου και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Αγνάντων. -Προκαταρκτική μελέτη δικτύου και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Βουργαρελίου».