ΜΙΚΡΟΣΠΗΛΙΑ

Η Τ.Κ. Μικροσπηλιάς βρίσκεται  στους πρόποδες των Τζουμέρκων και σε υψόμετρο 720μ. Aπέχει 47 χλμ από την Άρτα και 60 χλμ από τα Ιωάννινα.

Δημογραφικά στοιχεία 2011

Τοπική Κοινότητα Μικροσπηλιάς Άρτας [ 104 ]

 • το Βατάτσι [ 10 ]       
 • η Μικροσπηλιά [ 94 ]

 

Δημογραφικά στοιχεία 2001  

Δ.δ. Μικροσπηλιάς [ 428 ]

·     η Μικροσπηλία [ 364 ]

·     το Βατάτσι [ 64 ]

 

Οικισμοί

 1. ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ

Ο κεντρικός πολεοδομικός οικισμός της Μικροσπηλιάς αναπτύσσεται στο υπερυψωμένο επικλινές οροπέδιο με ανατολικό όριο τον ορεινό όγκο άνωθεν του Νερόμυλου, με δυτικό όριο τον οικισμό Κότρας, με νότιο όριο τη Γκούρα (όριο οικισμού Λεπιανών) και με βόρειο όριο το ρέμα πίσω από το λόφο Μπρίνια. (Βουργιές)
Στο καταπληκτικό και καταπράσινο αυτό τοπίο, με τα πολλά νερά, τα πολύχρωμα χωράφια, τα καρποφόρα δέντρα, τα κλήματα και τις κεραμοσκεπείς πέτρινες κατοικίες, δεσπόζει ο σφαιρικός πευκόφυτος λόφος της Μπρίνιας.
Στην κορυφή του λόφου προβάλλεται ο πέτρινος σταυροειδής βυζαντινός ναός της Παναγίας μέσα στα πανύψηλα πεύκα και την καταπληκτική θέα. Περιμετρικά αναπτύσσονται οι πανέμορφοι δεντρόφυτοι οικισμοί Βατάτσι, Πάλιαρι, Φτεργιώνα, Μυλόλιθος (Δημούνια) και Κεραμάς.

2. ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΒΑΤΑΤΣΙ

Αναπτύσσεται ανατολικά του οικισμού «κέντρο». Είναι παραδοσιακός οικισμός με πέτρινα σπίτια και στέγες μέσα σ’ένα καταπράσινο τοπίο με μεγάλα δέντρα. Συντάσσεται μελέτη και πρόταση για την ανακήρυξη του οικισμού σε παραδοσιακό, προκειμένου να διατεθούν πιστώσεις για την επισκευή και συντήρηση των παραδοσιακών πέτρινων οικιών και την διάστρωση και διαμόρφωση των δρόμων με πέτρα (πέτρινα καλντερίμια).

3. ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΛΙΑΡΗ

Βρίσκεται νότια του οικισμού «κέντρο» με λίγα πέτρινα σπίτια και πολλά ζώα.(βοσκότοποι).

4. ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΦΤΕΡΓΙΩΝΑ

Αναπτύσσεται δυτικά του «κέντρου» με ηπιότερο κλίμα, πολλά οπωροφόρα δέντρα και καταπράσινους κήπους.

5. ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΥΛΟΛΙΘΟΣ (ΔΗΜΟΥΝΙΑ)

Βρίσκεται βορειοδυτικά του «κέντρου» με λίγα σπίτια σε μια κατάφυτη περιοχή με πολλά δέντρα και πράσινο. Τα σπίτια είναι πέτρινα με στέγες και επικάλυψη με μαύρες πλάκες.

6. ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΕΡΑΜΑΣ

Αναπτύσσεται βορειοανατολικά του «κέντρου» σε μια καταπράσινη περιοχή με πέτρινα σπίτια και πολύ πράσινο.

 

Ιστορικά στοιχεία

Σύμφωνα με την παράδοση, πριν αποχωρήσουν οι Τούρκοι από την Ελλάδα, τρεις φυγόδικοι αδελφοί από τας Σέρρας της Μακεδονίας με το όνομα ΜΑΜΑΛΗ (δεν γνωρίζουμε τα μικρά τους ονόματα), κυνηγημένοι από τους Τούρκους, φέροντες βαρύ οπλισμό, συγκρούστηκαν με περίπολο στη γέφυρα της Πλάκας. Σε αυτή τη συμπλοκή σκοτώθηκε ο ένας αδελφός και οι δυο επιζήσαντες εγκαταστάθηκαν στα Καλύβια, ανατολικά του λόφου Τζαπουΐκα. Αργότερα κατέβηκαν στο Βατατσι, οικισμό της πρώην κοινότητος Μικροσπηλιας και αργότερα στον κεντρικό οικισμό της Μικροσπηλιάς, που πήρε το όνομα ‘Σερρές’ από την καταγωγή των πρώτων κατοίκων από τας Σέρρας.

Αργότερα η κοινότητα μετονομάστηκε σε Μικροσπηλιά, από δύο μικρές σπηλιές που ανακαλύφτηκαν βόρεια του οικισμού.

Μνημεία – Μουσεία

Νεώτερο Μνημείο

Διώροφο λιθόκτιστο κτίριο (του 1899) ιδιοκτησίας Ι.Ν. Αγίων Ταξιαρχών, στη θέση "Παλαιοκκλήσι". Έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης διότι παρουσιάζει δείγματα απλής ντόπιας αρχιτεκτονικής και είναι από τα λιγοστά σπίτια που έχουν απομείνει στον οικισμό. (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/29093/1798/3-8-1987 - ΦΕΚ 475/Β/3-9-1987)

Φυσικά Αξιοθέατα

 

Αξιόλογες εκκλησίες - Ι. Μονές

 • Ιερός Ναός Αγίων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ

 • Ιερός Ναός Παναγίας, χτισμένος στην κορυφή του λόφου Μπρίνια σε ένα καταπληκτικό καταπράσινο τοπίο με πανύψηλα πεύκα και πράσινο

 • Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου στον οικισμό Βατάτσι

Πολιτιστικές εκδηλώσεις - Πανηγύρια

 • Της Παναγίας στις 15 Αυγούστου κάθε χρόνο.
 • Τριήμερο πανηγύρι με δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια και καγκελάρι την τελευταία ημέρα.
 • Του Αγίου Ιωάννου στις 24 Ιουνίου κάθε χρόνο στον ομώνυμο ναό που βρίσκεται στον οικισμό Βατατσι. Πανηγύρι με δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.
 • Αγίων Ταξιαρχών - 8 Νοεμβρίου

 

Σύλλογοι

Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροσπηλιωτών Τζουμέρκων

Ιστότοπος: http://www.microspilia.gr/

 

Μονοπάτια

 • Μικροσπηλιά-Μπρίνια-Δασικό χωριό

Χρήσιμοι ιστότοποι

http://www.ntua.gr/MIRC/db/epirus_db/4%20Arta/4_1_D_Agnantwn/4_1_7_DD_Mikrosphlias/4_1_7_DD_Mikrosphlias.htm

http://www.microspilia.gr/