Λαογραφικό Μουσείο Ανεμορράχης

Σε απόσταση 47 χιλιομέτρων από την Άρτα, στο ημιορεινό χωριό των Κεντρικών Τζουμέρκων, την Ανεμορράχη, άγνωστο για τους περισσοτέρους, υπάρχει ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο.

anemoraxi1

Η αδελφότητα Ανεμορραχιωτών με έδρα την Αθήνα, κατάφερε να υλοποιήσει μια ιδέα πολλών ετών, αναζητώντας στέγη για την ίδρυση και την τοποθέτηση των αντικειμένων τα οποία συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν από τον τότε πρόεδρο της αδελφότητας κύριο Νικόλαο Καραμπάλη και τους κατοίκους του χωριού.

 

anemoraxi3

Μια παλιά αίθουσα του σχολείου, που παλαιότερα και ενώ ήταν εν λειτουργία το σχολείο χρησιμοποιείτο ως αίθουσα σχολικού συσσιτίου, παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτής της δημιουργίας.

 anemoraxi4

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2007, πήρε σάρκα και οστά με τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου της Ανεμορράχης τον Δεκαπενταύγουστο του 2012.

Σε ένα μικρό αλλά άριστα διαμορφωμένο χώρο, στεγάζονται αντικείμενα του παρελθόντος, αντικείμενα με ιστορία, η πολιτιστική μας κληρονομιά προς τους νεότερους, οι οποίοι ούτε καν γνωρίζουν πόσο δύσκολη ήταν η ζωή εκείνη την εποχή και τι μέσα  χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί τους για να επιζήσουν και να θρέψουν τις οικογένειές τους.


Η κάθε γωνιά του Μουσείου έχει δημιουργηθεί με εκθέματα που χωρίζονται ανά κατηγορίες (Εθνική και πολεμική γωνιά,  γωνιά οικιακής χρήσεως, σχολική γωνιά, αγροτική γωνιά, φωτογραφίες  κλπ. ).


Μέσα από τα εκθέματα, ζωντανεύουν εικόνες του παρελθόντος που αξίζει κανείς να βιώσει.


 anemoraxi6

Το Μουσείο λειτουργεί καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου κατόπιν συνεννοήσεως με τον κύριο Νικόλαο Καράμπαλη τηλ. 6944208048 και την κυρία Ιωάννα Σκαλτσογιάννη τηλ. 6980855810. 

Κείμενο – Φωτογραφίες: ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μουσεία-Βιβλιοθήκες